Η Ιστορία του "Κρητική Γωνιά"
Ιστορία του “Cretan Corner”
1940-1941: Η Αρχή
Στο Μάλεμε, ο Μανώλης και η Ελένη Παπαραφτάκη ζούσαν σε ένα διώροφο σπίτι. Στο ισόγειο λειτουργούσε ένα μικρό καφενείο-παντοπωλείο, ενώ στον επάνω όροφο υπήρχε η κουζίνα, το υπνοδωμάτιο και ένα ζεστό σαλόνι-τραπεζαρία. Η ζωή τους κυλούσε ήρεμα. Ο Μανώλης, πολυμήχανος και εργατικός, περνούσε τη μέρα του ως ξυλουργός, τσαγκάρης ή οδηγός του λεωφορείου “Βενιζέλος”. Τα βράδια άνοιγε το καφενείο του, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με μουσικές από το γραμμόφωνο, διασκεδάζοντας τους θαμώνες με τραγούδια της εποχής. Στις 10 Απριλίου 1941, όταν γεννήθηκε ο γιος τους, Θεόδωρος Παπαραφτάκης.
20 Μαΐου 1941: Η Μάχη της Κρήτης
Την αυγή της 20ής Μαΐου 1941, ξεκίνησε η γερμανική εισβολή στην Κρήτη, με αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και την ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα πρώτα κύματα αλεξιπτωτιστών αντιμετώπισαν σφοδρή αντίσταση από τους Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Βρετανούς και Έλληνες υπερασπιστές. Στη μάχη ρίχτηκαν και οι Κρητικοί πολίτες, οπλισμένοι με ό,τι είχαν—παλιά τουφέκια, ακόμα και μαχαίρια—πολεμώντας με αυταπάρνηση.
Ανάμεσά τους και ο Μανώλης Παπαραφτάκης, ο οποίος, παρά τις εκκλήσεις της γυναίκας του να κρυφτεί, επέλεξε να πολεμήσει. Εκείνη την ίδια μέρα, έπεσε ηρωικά.
Από το Παρελθόν στο Παρόν
Τα χρόνια πέρασαν. Ο Θεόδωρος μεγάλωσε, σπούδασε, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, την Ελένη και τον Μανώλη. Ο Μανώλης, βαθιά δεμένος με τις ρίζες του, είχε πάντα στο μυαλό του να αναβιώσει το μικρό μαγαζί στο τέλος του δρόμου, ολοκληρώνοντας το όνειρο του παππού του.
Η αγάπη του για την Κρήτη και την παράδοσή της ήταν αστείρευτη. Ήθελε να δημιουργήσει ένα χώρο όπου οι επισκέπτες και οι ντόπιοι θα μπορούσαν να γνωρίσουν την κρητική κουλτούρα και γαστρονομία. Έτσι, το παλιό καφενείο-παντοπωλείο του παππού του αναγεννήθηκε, τιμώντας την αυθεντική κρητική παράδοση.
Η Γέννηση του “Cretan Corner”
Μεγαλωμένος με αγνά κρητικά προϊόντα, ο Μανώλης γνώριζε πως οι Κρητικοί τρέφονται με τα αγαθά της γης τους: φρέσκα λαχανικά, άγρια χόρτα, παραδοσιακά τυριά όπως η γραβιέρα, η μυζήθρα, το ανθότυρο, όσπρια, φρούτα και ακόμα και εκλεκτά σαλιγκάρια.
Τα φαγητά τους αρωματίζονται με βότανα από τα κρητικά βουνά—θυμάρι, ρίγανη—και πάντα συνοδεύονται από κρασί και τσικουδιά. Το πρωινό τους περιλαμβάνει τραγανό παξιμάδι, τσάι του βουνού όπως μαλοτήρα και δίκταμο, καθώς και αγνό θυμαρίσιο μέλι.
Με αυτή τη φιλοσοφία, ο Μανώλης ίδρυσε το “Cretan Corner”, έναν χώρο όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να γευτεί και να αποκτήσει τα πιο εκλεκτά κρητικά προϊόντα. Το ταξίδι του στην Κρήτη, αναζητώντας τα καλύτερα τοπικά αγαθά, δεν σταματά ποτέ. Ο στόχος του παραμένει η ανώτερη ποιότητα στο τραπέζι των πελατών και φίλων του “Cretan Corner”.
Από τον Μάιο του 2003, το “Cretan Corner” αποτελεί σύμβολο παράδοσης στο Μάλεμε Χανίων, υπό τη φροντίδα του Μανώλη Παπαραφτάκη και της συζύγου του, Ειρήνης Χναρή. Το μότο τους είναι απλό αλλά διαχρονικό:
“Το γεύεσαι μία φορά… Το θυμάσαι για πάντα.”